Önmagunk és természetes korosodásunk elfogadása fontos a testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében, ugyanakkor azok számára, akik szeretnék az öregedés látható jeleit némiképp visszaszorítani, léteznek hatékony, gyors és minőségi megoldások. Ám eközben rengeteg tévhit kering a bőrápolás és az öregedés megelőzésének témakörében…

Egyesek hipergyors megoldásokat keresnek, mások olyan csodaszerekre vagy eljárásokra esküsznek, amelyeknek nincs tudományos alapjuk. Itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba! Ehhez a Matis Paris Hungary trénere, a Kék Púder Stílus & Kozmetika alapítója, Kishonthy Csilla lesz a segítségünkre, akinek az interneten fellelhető, anti-ageinggel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket dobtuk fel, hogy erősítse, cáfolja és/vagy magyarázza el a félreértések mögöttük húzódó jelenségeket.

Sokak szerint az öregedés jeleinek korai megjelenése genetikailag meghatározott.

Van benne igazság, de csak félig. Maga a bőrállapot három tényezőtől függ, 1. milyen genetikát örököltünk, 2. hogyan ápoljuk a bőrünket, 3. milyen környezeti hatások érik a bőrünket. Ebből látjuk, hogy a genetika csak egyharmad részben játszik szerepet a bőrállapotban. Ugyanúgy igaz ez az öregedésre is, gondos ápolással és védelemmel sokat tehetünk a jelek késleltetéséért, még akkor is, ha genetikailag nem azt örököltük, amit szerettünk volna.

Csupán az otthoni bőrápolás visszafordíthatja a bőröregedést.

A bőröregedést nem tudjuk visszafordítani, még mi kozmetikusok sem, nemhogy az otthoni bőrápolás! Ugyanakkor jelentősen lehet lassítani ezt a folyamatot, melynek az intenzív hatóanyagtartalmú kezelés az alapja. Ezt egészíti ki az otthoni, jól felállított rutin. Egyik sincs meg a másik nélkül. Mindkettőre szükség van egy jól átgondolt, felépített koncepcióban.

Több márka termékének egyidejű használata nagyobb/jobb eredményt hoz.

Ez nem igaz. Még akkor sem, ha elsőre az tűnik a legjobb útnak, hogy a legjobb termékeket szemezgetjük ki innen-onnan. Egy márka termékei egymásra épülnek, szinergiában vannak egymással, ami azt jelenti, hogy erősítik egymás hatását. Ezzel ellentétben két külön márka vegyítése akár összeférhetetlen is lehet, bőrproblémát okozhat.

A ráncok az öregedés első jelei.

A bőröregedésnek számtalan jele van. A legszembetűnőbbek valóban a ráncok, melyek leghamarabb a szem körül alakulnak ki. De ide tartozik a bőr fokozott szárazsága, pigment foltok kialakulása, a bőr megereszkedése, rugalmatlansága is. Az, hogy kinél, milyen tünet jelenik meg először, függ egyrészt a genetikától, másrészt a bőrápolás milyenségétől, harmadrészt a környezeti ártalmaktól.

„Ha másnak működik, nekem is fog” – a személyre szabottság valójában nem fontos.

Ez egy nagyon nagy tévhit. Vannak divatos hatóanyagok, melyeket felkap a média, mert valóban sikert hozott néhány embernél. De nincs két egyforma ember, nincs két egyforma bőrállapot sem. Komoly bőrkárosodást is okozhat némely nem jól használt hatóanyag. Láttam már ilyet. A személyre szabott szépségápolás igenis nagyon fontos.

Ha ég vagy csíp, az azt jelenti, hogy működik.

Amikor egy készítmény ég, csíp, az általában nem jó jel. Ha otthon érzünk ilyet, azonnal mossuk le bő vízzel! Természetesen vannak bizonyos kozmetikai kezelések, melyek átmenetileg (és ez fontos, hogy csak átmenetileg) járhatnak kellemetlen érzéssel, de a kozmetikus ezt kontrollálni tudja.

Létezik egy, mindenki számára tökéletes bőrápolási rutin.

A bőrápolási rutin lépései nagyvonalakban megegyeznek, de ezek csak a lépések, mely a sminklemosás, arctisztítás, bőrradírozás, szérumok, krémek felvitele. Azt, hogy mely termékeket alkalmazzuk az egyes lépésekhez, már nagyon különböző lehet.

Ha rengeteg vizet iszunk, bőrünk hidratáltabbá válik és így nincs szükség hidratáló készítmények használatára.

Téves azt hinni, hogy csupán több folyadék fogyasztással hidratáltabb lesz a bőrünk. A víz fontos a tápanyagszállításban, a jó keringés biztosításában, és csak közvetve van szerepe a bőrfelszín hidratáltságban. A bőr felszíni hidratáltságát közvetlenül krémekkel, szérumokkal tudjuk biztosítani.

Az anti-ageing készítmények, kezelések hatása azonnal látható.

Igen, valóban vannak olyan hatóanyagok, melyek hatása azonnal látható. Ilyen például a hialuronsav, de a legtöbb készítménynek idő kell, ahhoz, hogy eredményt tudjon produkálni. Ilyenek például az olyan peptideket tartalmazó krémek, amelyek a kollagén fokozódó termeléséért felelősek. Kell egy bizonyos kollagénszint, hogy a bőr tömörsége fokozódjon, és ez nem megy egyik napról a másikra.

A fiatalos, ragyogó arcbőr nem csak álom – próbáld ki te is a MATIS Anti-ageing Solution arckezeléseit, valamint megújult, exkluzív presztízskezelésünket, a Caviar Prestige Experience-t!