Ápold bőröd megfelelően az új szezonban is, ehhez nyújtunk most számodra segítséget szakértő trénerünkkel – aktuális blogposztunkban Hámori Bernadettel beszélgettünk a tavaszi bőrápolás kapcsán.

Miért fontos változtatni a tavasz közeledtével a bőrápolási szokásainkon?

A téli bőrápolás egyik fő célja, hogy védjük bőrünket az időjárás viszontagságaitól. Ennek érdekében gazdagabb textúrájú krémeket használunk, kevesebb figyelmet fordítunk a fényvédelemre. Ez az időszak a legalkalmasabb a napozás okozta károk helyrehozatalára is, melyhez a legtöbb esetben fényérzékenyítő hatóanyagokat, kezeléseket használunk. Az első tavaszi napsugarak megjelenésével azonban mindenen változtatnunk kell! Tavasszal az elsődleges feladat a télen kialakult vitaminhiány pótlása. Bőrünk sápadt és fakó, köszönhetően a kevés friss levegőnek és a vitaminszegény étkezésnek. Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy felkészítsük bőrünket az időjárás következő kihívásaira, a fokozott napsütésre és az emelkedő hőmérsékletre.

A alábbiakat tartom kiemelkedően fontosnak:

 • vitaminok pótlása,
 • antioxidánsok használata,
 • zsírosabb krémek fokozatos cseréje hidratálóbbakra,
 • fényvédők használata.

A tavasz a megújulás időszaka. Milyen bőrmegújító, regeneráló termékeket és kezeléseket ajánlanál?

Ez valóban így van, de a megújulást már a tavasz beköszönte előtt el lehet kezdeni. Mint említettem, a téli időszak kiválóan alkalmas a bőrmegújító kezelésekre. Ilyenek például a gyümölcssavas kezelések, melyeket azonban március hónapban érdemes felfüggeszteni, mert fényérzékennyé teszik a bőrt, azaz könnyebben el fog pigmentálódni.

Természetesen azonban vannak gyengédebb bőrmegújító megoldások is. Ehhez elég egy jó arcradír és máris új életre kel a bőrünk! A dörzsölő mozdulatoknak köszönhetően nemcsak az elhalt szaru távozik a bőrről, hanem az anyagcsere is fokozódik, melyeknek következtében megnő a bőr felvevőképessége, átjárhatósága, így jobban beissza az utána felvitt hatóanyagokat. Így is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Ha kozmetikai kezelésekről beszélünk, akkor mindenképp a vitaminbevitelen legyen a hangsúly és a hidratáción. Fontosnak tartom megemlíteni, – ha már megújulásról beszélünk -, hogy az életmódunk megváltoztatásával vagy egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk bőrünk egészségéért.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megfelelő fényvédelmet kapjon bőrünk tavasszal is?

Hidratáljuk a bőrünket megfelelően és használjunk fényvédőt! Már nagyon sok fényvédő termék elérhető a piacon, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Vannak kifejezetten arcra készült fényvédő krémek, de találhatunk BB és CC krémeket is, melyeket mindenki előszeretettel használ sokoldalúságuk miatt. Ajánlom a MATIS fényvédő termékcsaládját, a Réponse Soleil-t.

Melyek a leghatékonyabb hidratáló készítmények, illetve milyen egyéb módokon segíthetünk bőrünknek a szomjoltásban a tavaszi bőrápolás során?

Azok a leghatékonyabb hidratálók, melyek nemcsak a bőrbe juttatják, hanem bent is tartják a vizet. Olyan természetes vízmegkötőket tartalmaznak, melyek segítik a bőrt a vízmegtartásban. Ilyen például a sokat emlegetett hialuron. A bőrazonos lipidek (ceramidok, növényi olajok stb) pedig megakadályozzák, hogy a felvett víz elpárologjon a bőrből. Amennyiben a bőr jól hidratált, a természetes védelme is megerősödik. Az antioxidánsok (pl. C-vitamin, E-vitamin) jelenléte pedig segít ellensúlyozni a káros környezeti hatásokat. Hatékonyan szállnak szembe a szabad gyökökkel, melyek a bőrben leépülő folyamatokat indítanak el. A külsőleges vízpótlást fontos kiegészíteni belülről is megfelelő mennyiségű vízbevitellel, illetve magas víztartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel.

A tavasz tökéletes időszak a bőrápolási rutin frissítésére. Mik a tavaszi bőrápolási rutin lépései?

A lépések sokban hasonlítanak a télire, de mint említettem, át kell gondolni, hogy a téli krémeket mire cseréljük. Természetesen mindenkinek a saját bőrtípusához illő hidratálót kell keresni!

Esti rutin lépései:

 1. Letisztítás – bőrtípusnak megfelelő arclemosóval, mely lehet tej, olaj vagy akár hab is
 2. Szemkörnyék tisztítása – kétfázisú lemosóval vagy az arctejjel. Ez a terület külön figyelmet és ápolást igényel!
 3. Tonizálás – hidratáló esszencia, mely eltávolítja a maradék szennyeződést és előkészíti a bőrt a további ápolásra
 4. Szérum felvitele – éjszakára választhatunk regenerálóbb, lipidekben gazdagabb szérumot
 5. Szemkörnyék ápolása – kifejezetten szemkörnyék ápolására kifejlesztett krém használatát javasolt
 6. Éjszakai krém – Tavasszal még bírja a bőrünk a gazdagabb textúrájú krémeket, így ha maradt még zsírosabb krémünk esetleg, akkor azt tavasszal még éjszakára elhasználhatjuk.

Reggeli rutin:

 1. Tonizálás
 2. Szérum felvitele – hidratáló, vitaminos szérum
 3. Szemkörnyék ápolás
 4. Nappali krém – hidratáló, vitaminban, antioxidánsban gazdag, könnyebb textúrájú készítmény
 5. Fényvédelem

Mik azok a gyakori hibák, amelyeket az emberek elkövetnek a tavaszi bőrápolás során, és hogyan kerülhetők el ezek?

Hiba talán az lehet, ha nem foglalkozunk fényvédelemmel. Sokan nem tudják, hogy az UVA sugárzásnál nem sok dolog öregíti jobban a bőrt. Az UVA sugár áthatol az irharétegen, miközben szabad gyökök keletkeznek, melyek fokozatosan építik le bőrünket. Ezek a sugarak a felhőkön is áthatolnak, nem szabad azt gondolnunk, hogy borús időben védve vagyunk. Tavasszal napról napra erősödik a napsugárzás és az UV szennyezettség mértéke. Erről sem szabad elfeledkezni! Kevesebb idő és energia fényvédőt használni, mint később a károsodást korrigálni, ha egyáltalán lehet.

Milyen MATIS termékeket vagy kezeléseket ajánlanál kipróbálásra a tavaszi szezonban?

Amennyiben a kezelt bőr nagyon zsír- és vízhiányos a tél vége felé, akkor először mindeneképp a Fondamentale kezeléssel kezdeném a károk helyrehozatalát, majd következő lépésben, ha még a napsugárzás nem annyira erős, akkor az Éclat kezeléssel folytatnám. Az utóbbi ugyanis tartalmaz egy kis glikolsavat, mely fényérzékenyítheti a bőrt, azonban nagyon jól előkészíti a vitaminok és egyéb értékes hatóanyagok befogadására. Többek között C-, E- és B3 (niacinamid) vitamint tartalmaz, valamint méhpempőt, melyek együttesen élettel teli és hidratált bőrt eredményeznek. Befejező ápolásnál természetesen mindenképp oda kell figyelni a fényvédő felhelyezésére is.

Az otthon ápolási termékek közül is rengeteget fel tudnák sorolni, de ha a vitaminokra akarnám helyezni a hangsúlyt, akkor mindenképp az Éclat sorozatra fókuszálnék. Mindegyik termék tartalmaz C-vitamint, mely elengedhetetlen a kollagéntermeléshez, de ezen kívül a foltokat is halványítja és segíti a bőr természetes működését. A sorozatban találunk esszenciát, méregtelenítő krémet a fakó, fáradt bőrökre, anti-aging krémet feszesítő és mélyen hidratáló összetevőkkel, ragyogást fokozó, hámlasztó maszkot, valamint egy fantasztikus szérumot, mely igazi közönségkedvenccé vált az elmúlt időszakban. Ráadásul ezek a termékek nagyon jól variálhatóak a MATIS egyéb készítményeivel, így egy nagyon változatos bőrmegújító otthoni kezelést tudunk összeállítani.