Mit nevezünk professzionális kozmetikumnak?

A professzionális kozmetikai márkákat alapjaiban az különbözteti meg az általánosan (pl. parfümériákban, egyéb kiskereskedelmi üzletekben) elérhető márkáktól, hogy mind kozmetikai felhasználásra készülő, mind otthoni bőrápolásra szolgáló változataik léteznek. Azonban ha valamely márka professzionális (tehát kozmetikusok is dolgoznak vele, sőt elsősorban a szalonok felhasználására készül), az nem jelenti automatikusan azt, hogy magas minőségű, hiszen e márkák között is létezik alsó, közép és felső kategória. 

A professzionális márkák sok területen szolgálják ki a kozmetikus szakembereket. Főként a szakmai tudásra, a legújabb tudományos eredmények megjelentetésére koncentrálnak, ezekből később trendek alakulnak ki, gondoljunk itt például évekkel ezelőtt az Argireline hatóanyag megjelenésére és felhasználására. Ez az ún. botox-like hatással rendelkező hatóanyag jelentette az összes olyan termék alapját, amelyek a botox előnyös hatásait kívánták nyújtani a veszélyes mellékhatások nélkül. Kezdetben a professzionális márkák alkalmazták, mára teljesen elterjedtté vált az általánosan megvásárolható kozmetikumokban is. 

Sokszor kérdezik, hogy jóval több-e a hatóanyag egy professzionális termékben? Nos ebben a kérdésben egyrészt a kozmetikai készítményekről szóló, 1223/2009/EK rendelet jelenti az elsődleges információforrást. Itt megtaláljuk mind a tiltott anyagok listáját, mind a korlátozott mennyiségű anyagok engedélyezett anyagok határértékeit, és természetesen sok minden más fontos rendelkezést. Ezzel kapcsolatban az egyik szilárd alap az, hogy a kozmetikai termék nem jelenthet az egészségre veszélyt, függetlenül attól, hogy az professzionális, vagy általános készítmény-e.

Másrészt valóban előfordulhat, hogy a szakembereknek szánt, magas minőségű termékekben bizonyos hatóanyagokból nagyobb mennyiség található, mint egy mindenki által megvásárolható kozmetikumban. DE. Nem a hatóanyagok mennyisége, hanem a szinergia, az egymás hatásainak erősítése a lényeg: a professzionális márkák kutatólaboratóriumaiban ez áll a célkereszt közepén, mivel a hatóanyagok hatásainak erősödése nem feltétlenül a mennyiségek növelésének feltétele. 

Lényeges szempont továbbá e hatóanyagok „célterületre“ juttatása is. A prémiumkategóriában (ahova a MATIS is tartozik) nincs szükség különös segítségre a hatóanyagbevitelben, mivel az ún. hordozórendszereknek köszönhetően a hatóanyag gyengítetlenül jut el oda, ahová szükséges. Lehet bármilyen mennyiségű egy adott hatóanyag, ha nem ér el a célhoz, vagy eközben jelentősen változik, sérül, akkor a hatás nem lesz megfelelő, vagy extrém esetben még ront is a helyzeten. 

A MATIS esetében három típusú készítményt különböztetünk meg. Ebből kettő eltérő kiszerelésekben és csomagolásban jelenti a szalonban és otthon használható készítményeket, ilyen például a közkedvelt Hyaluronic Performance hialuronsavas krémünk, melyet mind a kozmetikai kezelésekhez, mind az otthoni bőrápoláshoz alkalmazzuk. Ezeken túl léteznek kizárólagosan szalonfelhasználásra készülő, koncentrált kezeléseket lehetővé tevő készítmények, melyeket a vendég nem kaphat meg otthoni használatra, de jegyezzük meg, hogy ennek a szakértői tudásigény mellett technikai magyarázata is van, a vendég egyszerűen nem, vagy rosszul tudná alkalmazni őket. 

Összefoglalva egy kozmetikum attól professzionális, hogy a kozmetikusok dolgoznak vele. Itt is találunk eltérő kategóriákat, azonban a magas minőségű professzionális márkák saját kutatólaboratóriumaikban hangolják finomra a hatóanyagokat, dolgoznak ki kezelési protokollokat, így erősítve a szinergikus kölcsönhatásokat, ami egy általánosan megvásárolható bolti márkánál ilyen értelemben nem valósulhat meg.