Az élet tele van izgalmas lehetőségekkel és kihívásokkal, amelyek mind-mind új ritmusokat, új szemléletmódot, új élményeket hozhatnak az életünkbe. A nem hétköznapi dolgok kipróbálásának élménye felszabadító, ám sokaknak elsőre nem magától értetődő dolog, hiszen a változás olykor kockázatokkal jár. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet lépésről lépésre kilépni abból a bizonyos keretrendszerből a saját tempónkban, a magasabb életminőség és a szabadabb, izgalmasabb jelenlét érdekében.

Felismerés és elfogadás

Az első lépés mindig az, hogy felismerjük, hol állunk jelenleg és elfogadjuk azt. Tudatosítsuk magunkban, hogy a komfortzónánkban maradás biztonságban tart minket, ugyanakkor korlátozhatja a személyes és szakmai fejlődésünket. Fogadjuk el, hogy az új dolgok kipróbálása pozitív hozadékokkal járhat és hozzájárulhat az önbizalmunk növekedéséhez. Vagyis: lássuk be, hogy a változás nem feltétlenül jelent rosszat, sőt!

A cél és apró lépések

Határozzunk meg reális célokat és terveket arra vonatkozóan, hogy mit szeretnénk megélni vagy elérni. Az apró lépésekben haladás sokkal könnyebben megvalósítható és kevésbé ijesztő, mint, ha csak úgy hipp-hopp fejest ugrunk valamibe. Készítsünk listát azokról a dolgokról, amelyeket meg szeretnénk tapasztalni a közeli és a távoli jövőben, és kezdjük el ezek felé apró, megfontolt lépésekben haladni.

„Játék” határok nélkül

Ahogy fentebb is utaltunk rá, a komfortzónánkból való kilépés nem jelenti azt, hogy azonnal egy extrém helyzetbe kell kergetnünk magunkat. Ehelyett jobb, ha megengedjük magunknak, hogy fokozatosan tágítsuk határainkat. Kezdetben kipróbálhatunk olyan dolgokat, amelyek kissé kényelmetlenek, mégis biztonságérzetet adnak. Minél többször kerülünk számunkra kevésbé komfortos szituációba, annál könnyebb lesz igent mondanunk a majdani nagyobb kihívásokra.

Önbizalom, önbizalom, önbizalom

Kutatások bizonyítják, hogy az új dolgok kipróbálása növelheti az önbizalmunkat és önértékelésünket. Az eddig nem birtokolt képességek és tapasztalatok megszerzése által nőhet a magabiztosságunk, ami segít abban, hogy ne rettenjünk meg a változásoktól. Mindez folyton változó, felgyorsult világunkban egyre fontosabb tulajdonság.

Ami nem öl meg…

A hibák és buktatók elkerülhetetlenek, ezért érdemes jó barátságot ápolnunk velük. Fontos, hogy megtanuljuk elismerni és értékelni a kudarcainkat, mert ezek által csak fejlődhetünk. Nem sikerült elsőre, vagy már sokadjára? Próbáljuk újra, vagy ha nagyon nem megy, ne marcangoljuk magunkat, hanem engedjük el és haladjunk inkább egy testhezállóbb célkitűzés megvalósítása felé!

Egységben az erő

Ha szeretnénk kilépni a komfortzónánkból, akkor kitartó munkára van szükség. Ne hagyjuk abba az új kihívások keresését csak azért, mert nehézségekbe ütközünk. Ha kell, kérjük barátaink, családtagjaink vagy akár szakember segítségét és támogatását, hogy akár velük közösen érjük el céljainkat. Természetesen mindent a magunk tempójában végezzünk és ha valamit abszolút nem találunk kényelmesnek és csak azért tennénk meg, mert mások is így tettek, az nem biztos, hogy célravezető.

Neked milyen tett szerepel a listádon, mi az, amivel kilépnél a komfortzónádból?