Talán klisé, de igaz: a 21. századi modern élet olyan kettős követelmények elé állít minket, amelyek között megtalálni az egyensúlyt kifejezetten nehéz lehet. A karrier és a magánélet közötti harmónia kialakítása azonban nemcsak lehetséges, de létfontosságú is a mentális, fizikai és érzelmi jólétünk szempontjából. De hogyan érhetjük el a kívánt egyensúlyt a folyton változó, kihívásokkal teli világunkban? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk válaszokat adni.

Prioritások felállítása és betartása

Légy gyakorlatias és gondold át, mi a legfontosabb számodra mind a karrier, mind a magánélet terén, majd készíts egy listát a legrelevánsabb dolgokról és rangsorold ezeket. A fontossági sorrendet szem előtt tartva könnyebben tudsz majd igent vagy nemet mondani, amikor döntéshelyzetbe kerülsz akár a munkahelyeden, akár a családi életed, baráti köröd kérdéseit tekintve.

Időmenedzsment és rugalmasság

A hatékony időmenedzsment segít, hogy még strukturáltabbak legyenek a napjaid. Készíts heti tervet és ütemezd be mind a munkát, mind a szabadidős tevékenységeket. Azonban jó, ha rugalmas is tudsz lenni, hiszen az élet gyakran váratlan fordulatokat hozhat, és fontos, hogy alkalmazkodni tudj ezekhez anélkül, hogy az egyensúlyod sérülne.

Határok kijelölése

A magánélet-karrier harmónia megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy határokat szabj. Tűzd ki a munkaidőd végét és ragaszkodj ehhez annak érdekében, hogy jusson elég időd kikapcsolódni és feltöltődni. Ugyanígy fontos a magánéletben is tudatosan meghúzni a határokat, hogy egyformán maradjon energiád a családodra, barátaidra és persze saját magadra is, továbbá elengedhesd azokat, akikre/amikre nem érdemes időt pazarolni.

Kommunikáció és támogatás

Ne félj kommunikálni a szükségleteidet a kollégáid, főnököd felé és a családi, baráti körödben! Ha úgy érzed, kérj és fogadd el a segítséget – a nyitott kommunikáció ugyanis segít megelőzni a konfliktusokat és támogató környezetet teremthet közted és a környezetedben lévők között. Ha mindig, mindent egyedül próbálsz megoldani, abba előbb-utóbb végleg belefáradsz…

Önmagunkkal való törődés

Hiába a sok önsegítő könyv, videó, sajnos még mindig nem törődünk eleget önmagunkkal. Pedig nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyek feltöltik a testedet, lelkedet. Lehet ez egy hobbi, sport, meditáció vagy akár egy professzionális kozmetikai kezelés is : ). Ha az időd egy részét önmagadra fordítod, megnyugszol és felfrissülsz, ami hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban kezeld az élet különböző területeiről rád leselkedő stresszt.

Az egyensúly megtartása a karrier és a magánélet között nem magától értetődik, hanem folyamatos odafigyelés, munka eredménye. A kommunikáció, a rugalmasság és a tudatos tervezés segít abban, hogy ne csak (túl)éld, hanem élvezd is az életet mind a munkahelyeden, mind a magánéletedben.